Geplaatst op
Sommige werkgevers zijn geneigd om keuzes te maken die niet direct in het belang van de werknemers zijn. Ook al is het nog zo onschuldig als het meebrengen van een hond naar kantoor, niet iedereen zit hierop te wachten. Dit is gebleken uit een casus die we tegenkwamen waarbij een de eigenaar van het bedrijf zijn hond mee begon te nemen naar kantoor. In deze blog bespreken we de casus en waarom het niet verstandig is om zomaar een hond mee te nemen naar kantoor.
Klachten van de werknemer
Een werknemer was een jaar in dienst toen de werkgever plotseling besloot een beleid toe te passen waardoor honden welkom werden op kantoor. Dit kwam voort uit zijn persoonlijke situatie. Om onbekende reden kon hij niet meer goed zorgen voor zijn hond als hij alsmaar op kantoor was. De hond kwam dagelijks op kantoor en toen kreeg een werknemer ogenschijnlijk uit het niets gezondheidsklachten. De werknemer had te kampen met heftige verkoudheid en bleek allergisch te zijn voor zowel huisstofmijt als voor honden.
Actie werkgever
De werkgever begreep dat het ziekteverzuim werkgerelateerd was en besloot daarom maatregelen te nemen. Helaas kon hij zijn hond niet thuis achterlaten en besloot vervolgens om het hele kantoor om te gooien. Uit eigen belang gooide hij het op de allergie voor huisstofmijt en daarom werd al het tapijt vervangen voor laminaat en kwam er een professioneel schoonmaakbedrijf langs. Dit bleek niet te helpen en de oorzaak was nu duidelijk: de viervoeter.
OntslagDe werkgever hield zijn poot stijf en de werknemer begon te dreigen met ontslag. Ook eiste de werknemer een vergoeding omdat ze geen rekening kon houden met een hond op kantoor toen ze de baan had aangenomen. Ze schakelde een jurist ontslagrecht in en haalde haar gelijk bij de rechter. Het bleek namelijk een schending van goed werkgeverschap en de Arbowet. Zo blijkt maar dat je als werkgever goede afspraken moet maken en dus niet zomaar een hond mee naar kantoor nemen.